جواب صفحه ۶۴ علوم هشتم⚡️گفت و گو کنید و فعالیت
در این نوشته با جواب صفحه ۶۴ علوم هشتم همراه شما هستیم.
جواب گفت و گو کنید صفحه ۶۴ علوم هشتم
در سال گذشته با انواعی از سوخت های غیرفسیلی آشنا شدید. نظر خود را درباره جمله زیر بیان کنید:
سرمایه گذاری در تولید انرژی های نو و تجدیدپذیر به صرفه تر است.
با توجه به رایگان بودن این انرژی، تنها با پیدا کردن مکان های مناسب برای تولید این نوع انرژی ها نیاز به استفاده از ادوات مناسب مثلا توربین های بادی و پلن های خورشیدی است که در دراز مدت هزینه مربوط به این ادوات برمی گردد و مهم تر از مسئله هزینه، بحث آلودگی محیط زیست است. همچنین سوخت های غیر فسیلی آلودگی کمتری در محیط ایجاد می کنند وتغییر ژنی کمتر وسرطان کمتر صورت می گیرد .
جواب فعالیت صفحه ۶۴ علوم هشتم
تغذیه سالم در پیشگیری از سرطان مؤثر است. در دو گروه با مراجعه به منابع علمی معتبر درباره موارد زیر اطلاعاتی جمع آوری کنید و در کلاس ارائه دهید:
گروه الف) نوع تغذیهای که احتمال سرطان را افزایش میدهد
- غذاهای فرآوریشده و گوشتهای فرآوریشده:
- مصرف مداوم گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس، کالباس و هاتداگ با افزایش خطر سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ مرتبط است. فرآیندهایی مانند دود دادن، نمکسود کردن و استفاده از مواد نگهدارنده نیتریت، باعث ایجاد ترکیبات سرطانزا مانند نیتروزامینها میشود.
- غذاهای بسیار فرآوریشده که حاوی افزودنیهای شیمیایی و نگهدارندهها هستند نیز میتوانند به افزایش خطر ابتلا به سرطان کمک کنند.
- گوشت قرمز:
- مصرف بیش از حد گوشت قرمز، به خصوص به صورت کبابی یا سرخشده، ممکن است خطر ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان کولون و پروستات را افزایش دهد. پختن گوشت در دمای بالا منجر به تولید مواد سرطانزا مانند آمینهای هتروسیکلیک و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای میشود.
- غذاهای سرخکرده و چربیهای ترانس:
- چربیهای ترانس که در بسیاری از غذاهای سرخشده و فرآوریشده وجود دارد، با افزایش التهاب و آسیب به سلولها، ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطانها را افزایش دهند. مصرف زیاد غذاهای سرخشده مانند سیبزمینی سرخکرده یا چیپس به دلیل ایجاد ترکیباتی مانند آکریلآمید، با افزایش خطر سرطانهای مختلف مرتبط است.
- شکر و کربوهیدراتهای تصفیهشده:
- مصرف زیاد شکر و کربوهیدراتهای تصفیهشده (مثل نان سفید، برنج سفید و شیرینیها) میتواند باعث افزایش قند خون و ترشح انسولین شود که ممکن است با افزایش خطر سرطانهای مرتبط با چاقی مانند سرطان سینه و سرطان روده بزرگ مرتبط باشد.
- همچنین این نوع رژیم غذایی میتواند به چاقی و اضافه وزن منجر شود که خود یکی از عوامل خطر اصلی برای انواع سرطانها است.
- الکل:
- مصرف الکل، به ویژه در مقادیر زیاد، با افزایش خطر سرطانهای مختلف از جمله سرطانهای دهان، حلق، مری، کبد، پستان و روده بزرگ ارتباط دارد. الکل بهعنوان یک ماده سرطانزا شناخته شده است که باعث آسیب به DNA سلولها و افزایش تولید مواد سرطانزا در بدن میشود.
گروه ب) نوع تغذیهای که در پیشگیری از سرطان نقش دارد
- میوهها و سبزیجات:
- میوهها و سبزیجات غنی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند که به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای اکسیداتیو و کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکنند. برخی از سبزیجات مانند کلمبروکلی، گلکلم و کلمپیچ حاوی ترکیباتی مانند سولفورافان هستند که در پیشگیری از سرطانهای خاصی مانند سرطان ریه و پروستات مؤثرند.
- مصرف زیاد میوهها و سبزیجات سبز و زرد که غنی از بتاکاروتن و ویتامین C هستند، میتواند به کاهش خطر سرطانهای دهان، مری و معده کمک کند.
- غذاهای حاوی فیبر:
- رژیم غذایی غنی از فیبر (موجود در غلات کامل، میوهها و سبزیجات) با کاهش خطر سرطان روده بزرگ مرتبط است. فیبر میتواند به تنظیم هضم، بهبود حرکات روده و کاهش زمان تماس مواد مضر با دیواره روده کمک کند.
- همچنین، فیبر باعث کاهش سطح قند خون و کنترل وزن میشود که این عوامل نیز در کاهش خطر سرطان موثرند.
- چربیهای سالم:
- مصرف چربیهای سالم مانند اسیدهای چرب امگا-۳ که در ماهیهای چرب (مانند سالمون، ساردین و تن)، دانههای چیا، گردو و دانههای کتان وجود دارند، میتواند به کاهش التهاب در بدن کمک کرده و خطر سرطانهایی مانند سرطان سینه و پروستات را کاهش دهد.
- روغن زیتون نیز به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانها و چربیهای تک غیراشباع، به کاهش خطر سرطانهای مختلف از جمله سرطان پستان کمک میکند.
- غذاهای حاوی مواد ضدسرطان (فیتوکمیکالها):
- برخی از مواد غذایی حاوی ترکیبات فعال زیستی به نام فیتوکمیکالها هستند که خواص ضدسرطانی دارند. این ترکیبات شامل:
- آنتیاکسیدانها (موجود در توتها، چای سبز و کاکائو) که با کاهش استرس اکسیداتیو، از سلولها در برابر آسیب محافظت میکنند.
- پلیفنولها (موجود در میوهها، سبزیجات، قهوه و چای) که دارای خواص ضد التهابی و ضدسرطانی هستند.
- لیکوپن (موجود در گوجهفرنگی) که با کاهش خطر سرطان پروستات مرتبط است.
- برخی از مواد غذایی حاوی ترکیبات فعال زیستی به نام فیتوکمیکالها هستند که خواص ضدسرطانی دارند. این ترکیبات شامل:
- محصولات سویا:
- سویا و محصولات آن (مانند توفو و شیر سویا) حاوی ایزوفلاوونها هستند که میتوانند با کاهش خطر برخی از سرطانها مانند سرطان پستان و پروستات مرتبط باشند. تحقیقات نشان داده است که مصرف متوسط سویا ممکن است اثر محافظتی در برابر سرطان داشته باشد.
- چای سبز:
- چای سبز به دلیل داشتن پلیفنولها و کاتچینها دارای خواص ضدسرطانی است و میتواند به کاهش خطر سرطانهای مختلف، از جمله سرطان سینه، پروستات و روده بزرگ کمک کند.
- سیر و پیاز:
- سیر و پیاز حاوی ترکیبات گوگردی و فلاونوئیدها هستند که ممکن است در کاهش خطر سرطانهای معده، روده بزرگ و پروستات نقش داشته باشند. سیر به ویژه به عنوان یک ماده غذایی با خواص ضدباکتری و ضدالتهابی شناخته شده است.
برای مشاهده گام به گام سایر صفحات کتاب کافیست آن را در گوگل به همراه عبارت «حالا درس» جست و جو کنید.