سوالات متن درس نهم اقتصاد دهم انسانی ویرایش ۱۴۰۰
در این نوشته با سوالات متن درس نهم اقتصاد دهم همراه شما دهمی های انسانی هستیم. کامل ترین و جامعه ترین جزوه پرسش و پاسخ درس نهم اقتصاد پایه دهم رشته انسانی را در ادامه نوشته می توانید مشاهده کنید.
سوالات متن درس نهم اقتصاد دهم
پرسش ها وپاسخ های درس نهم
۱ –انواع مبادله از گذشته تا کنون را نام ببرید.
مبادله کالا به کالا(تهاتری،پایاپای)،مبادله به واسطه یک کالای بادوام، مبادله با فلز طلا ونقره،اسکناس،پول تحریری، الکترونیک ودیجیتال
۲ –مبادله تهاتری )پایاپای (را توضیح دهید.
تولید کننده یا عرضه کننده کالا به صورت مستقیم کالای خود را با کالای مقابل ومورد نیاز خود مبادله می کند. مثال گندم تولیدی خود را با مقداری گوشت مبادله می کند.
۳ –مبادله تهاتری )پایاپای( چه معایبی داشته است؟
مبادله همزمان دو کالا با دشواری مواجه بود. سنجش دقیق کالاها جهت مبادله دشوار بود. امکان پس انداز نبود.
۴ –مبادله از طریق کالای با دوام به چه معنایی است؟
استفاده از یک کالای با دوام وپر طرفدار و کمتر فساد پذیر در منطقه به عنوان واسطه مبادله، مثال درایران غالت،در تبت چای، در روسیه پوست سمور، یعنی در ازای هر کالا وخدماتی فقط این کالاها نقش پول را ایفا می کردند.
۵ –مبادله از طریق کالای با دوام چه معایبی داشته است؟
غیر قابل استفاده شدن این کالا ها در طول زمان،اشغال فضای زیاد،تامین امنیت،هزینه های نگهداری
۶ –پول فلزی چیست؟
چه تاثیرات مثبتی از خود درجامعه به جای گذاشت؟استفاده از سکه های طلا و نقره جهت مبادله به عنوان پول. موجب گسترش تجارت در داخل کشورها وبین ملت شد و فعالیت هایی از قبیل دریانوری و حمل ونقل را نیز رونق بخشید.
۷ –پول های فلزی چه معایبی داشتند؟
محدود بودن میزان طلا ونقره قابل دسترس بشر، حجیم وسنگین بودن وجابه جایی دشوار،
۸ -پول کاغذی )اسکناس( چگونه به وجود آمد؟
با افزایش میزان تجارت عده ای از بازرگانان درمعامالت خود به جای پرداخت سکه های فلزی، رسیدی صادر می کردند که بیانگر بدهی آنان بود .طرف مقابل هم براساس اعتمادی که داشت، این رسید را می پذیرفت .به تدریج، بازرگانانی که به یکدیگر اعتماد داشتند، این رسیدها را بین خود مبادله می کردند .
مردم هم برای در امان ماندن از خطرهای احتمالی و همچنین رهایی یافتن از حمل مسکوکات در معامله ها، پول های خود را به تجار یا صرافان معتبر می سپردند و در مقابل، رسید معتبر ازآنان دریافت می کردند و در معاملات خود این رسیدها را به کار می گرفتند که اولین اسکناس ها بودند.) دراستانبول(
همچنین ببینید: گام به گام عربی دهم انسانی
۹ –پشتوانه اسکناس وپول در گذشته و امروزه چیست؟
در گذشته میزان طلا ونقره موجود نزد صرافان و حکومت ها بود ولی امروزه قدرت اقتصادی دولت ها واطمینانی که مردم به ارزش پول در مبادلات دارند ،پشتوانه پول است.
۱۰-بانک ها چگونه به وجود آمدند؟
بی مبالاتی یا سوء استفادۀ برخی صرافان از اعتماد مردم یا تعداد زیاد انواع رسیدها و صرافی ها، که آشنایی و اعتبارسنجی آنها را برای مردم سخت کرده بود، موجب شد تا دولت ها برای جلوگیری از بروز این گونه مشکلات به ناچار چاپ و انتشار اسکناس را بر عهده گیرند .فکر سپردن نشر پول به یک بانک تجاری از اینجا شکل گرفت.
۱۱ –پول تحریری یا ثبتی چیست؟
چک به جای پول نقد موجب مبادله است که براساس مبلغی که توسط صاحب حساب بانکی برآن نوشته می شود از حساب فرد کسر می شود وبه آورنده چک تحویل می شود.
۱۲ –منظور از پول الکترونیک و پول دیجیتال چیست؟
پول الکترونیک پولی است که درحساب های بانکی وجود دارد واز طریق کارت می توان با آن خرید انجام دادیا با دستگاه خودپرداز پول نقد دریافت کرد. پول های دیجیتال مانند بیت کوین ، پول های نوظهور و غیر کاغذی هستند که از طریق عملیات ریاضی و رایانه ای به دست می آیند وقابل مبادله با پول ها و ارزهای کشور های مختلف است.
۱۳ –پول های الکترونیک و دیجیتال چه فرصت ها ومحدودیت های به همراه دارد؟
فرصت:خرید وفروش و انتقال دارایی بسیار آسان تر شده است. تهدید ومحدودیت : سرقت الکترونیک و کالهبرداری ،سواستفاده از سپرده های بانکی
۱۴ –منظور از خصوصیت اعتباری پول های کاغذی ،تحریری چیست؟
یعنی پولی که ما در دست داریم و مبلغی بر روی آن نوشته شده است )مثال ۱۲ هزار تومان( به خودی خود ۱۲ هزار تومان نمی ارزد بلکه سندی است که نشان می دهد با آن می توانیم معادل ۱۲ هزار تومان خرید کنیم.
۱۵ –وظایف پول را توضیح دهید.
پول وسیله ای است برای الف(آسان سازی مبادله
ب( سنجیدن ارزش کالا ها وخدمات با یکدیگر وتبدیل قیمت ها به یکدیگر
ج(فراهم کردن امکان پس انداز برای مصرف های آینده
د( فراهم کردن امکان پرداخت در آینده به صورت اقساطی
۱۶ -نقدینگی چیست؟ چگونه افزایش می یابد؟
کل حجم پول موجود در کشور به صورت اسکناس، طلا،سپرده های بانکی ، نقدینگی یک کشور محسوب می شود.ازطریق بانک مرکزی با چاپ رسید های پول)اسکناس( و اعطای وام های بانکی به وجود می آید.
۱۷ –تورم اقتصادی چیست؟ با کاهش قدرت خرید پول چه رابطه ای دارد؟
افزایش در سطح عمومی قیمت ها راتورم می گویند. واژه تورم از ریشه کلمه ورم می آید یعنی پول قدرت خرید قبلی خود را از دست می دهد وبرای خرید همان کالا وخدمات باید حجم بیشتری پول پرداخت کرد. مثال یک کالا قبال یک هزار تومان بوده واینک هزار وپانصد تومان شده باشد. هرچه تورم بیشتر باشد قدرت خرید پول کاهش می یابد.
۱۸ –نرخ تورم اقتصادی چیست و چگونه محاسبه می شود؟
درصد افزایش سالانه سطح عمومی قیمت ها را نرخ تورم می گویند. یعنی قیمت یک کالا وخدمات در زمان کنونی نسبت به زمان قبل چند درصد افزایش یافته است. i p c مخفف index price consumerاست یعنی شاخص قیمت مصرف کننده . برای محاسبه نرخ تورم از فرمول زیر استفاده می شود : قیمت کالا یا خدمات درقبل – قیمت کالا یا خدمات فعلی
)c p i(تورم نرخ*————————————–=۰۱۱ قیمت کالا یا خدمات در قبل
مثال : قیمت کالایی اسفند سال قبل ۲۲ هزار تومان بوده است و اسفند امسال ۳۵ هزار تومان باشد نرخ تورم آن به صورت محاسبه می شود: ۲۲هزارتومان- ۳۳هزارتومان ——————————–*۱۲۲=درصد۵۳
۲۲هزارتومان
همچنین ببینید: سوالات متن جامعه شناسی دهم
۱۹ –تورم اقتصادی چگونه به وجود می آید ؟
۱ –هرگاه میزان تقاضا بیش از میزان عرضه باشد قیمت ها افزایش می یابند که این افزایش قیمت نسبت به قیمت قبلی تورم است. هرگاه میزان نقدینگی جامعه نسبت به ارزش کالا وخدمات موجود جامعه بیشتر باشد تورم به وجود می آید زیرا پولی که در دست مردم جامعه قرار دارد بیشتر از ارزش کالا ها وخدمات موجود است و بر اساس قانون عرضه وتقاضا قیمت ها رشد می کنند و قدرت خرید پول کاهش می یابد.
۲ -هرگاه در بودجه یک سال کشور میزان هزینه ومخارج دولت بیشتر از درآمدهای دولت در همان سال باشد دولت با کمبود وکسری بودجه روبه رو می شود واگر از بانک مرکزی پول قرض کند ودر همان سال نتواند بدهی خود را به بانک مرکزی بدهد تورم به وجود می آید.
۳ -افزایش درآمدهای ارزی دولت وتبدیل آن به ریال موجب افزایش حجم نقدینگی می شود.
۴ -کاهش ارزش پول ملی دربرابر ارزهای خارجی موجب کاهش قدرت خرید و تورم می شود.
۲۰ –محاسبه تورم در یک کشور بر مبنای سبد بازار به چه معنایی است؟
برای تعیین شاخص قیمت مصرف کننده)cpi )دولت ها طیف وسیعی از کالاها شامل انواع موادغذایی، ماشین ،پوشاک، مسکن ، خدمات گوناگون و …. که عموم مردم خریداری می کنند را درنظر می گیرد و افزایش قیمت آنها را در طول یک دوره زمانی مثال یک ساله مقایسه می کند.
۲۱ –تورم چه پیامدهایی درجامعه دارد؟
کاهش رفاه وقدرت خرید مردم، کاهش امنیت اقتصادی جامعه یعنی بی ثباتی فضای کسب وکار چون مردم نمی توانند برای فعالیت های اقتصادی خود به خوبی برنامه ریزی وپیش بینی کنند. افزایش فقر درجامعه
۲۲ -چرا بین نرخ تورمی سازمان های رسمی وآنچه ما احساس می کنیم تفاوت وجود دارد؟
چون سازمان های رسمی نرخ تورم کل سبد خرید جامعه را محاسبه می کند وما تورم کالاهای مورد نیاز خودمان را حساب می کنیم و تورم برخی از کالا ها ممکنست بیش از برخی
دیگر باشد. تورم سازمان های رسمی معموال تورم سالانه است ولی ما با تورم نقطه به نقطه )این ماه با ماه مشابه سال قبل( حساب می کنیم .
۲۳ –دولت ها چگونه می توانند تورم را مهار و کنترل کنند؟
۱ –دولت ها گاهی از طریق افزایش واردات می توانند بازار را کنترل کنند.
۲ -با کنترل صادرات مانع کمیاب شدن برخی کالاها در داخل کشور شوند .
۳-با تنظیم درست بودجه نویسی ، بین درآمدها و هزینه های دولت تعادل به وجود آورند تا دچار کمبود وکسر بودجه نشوند.
۴ -با استفاده از سیاست های پولی انقباضی حجم نقدینگی در کشور را کاهش وکنترل نمایند.
۵-با سیاست های تشویقی ظرفیت و میزان تولیدات در جامعه را افزایش دهند.
۲۴ -منظور از سیاست های پولی چیست؟
سیاست هایی که دولت از طریق بانک مرکزی برای مدیریت حجم نقدینگی و حفظ ارزش پول اعمال می کند،سیاست های پولی است . )سیاست هایی که حجم پول در گردش جامعه را کم یا زیاد می کند.)
۲۵ –سیاست های پولی با چه شکل هایی اجرا می شوند؟
۱ -سیاست های کاهش نقدینگی که به آن سیاست های انقباضی می گویند.
۲ -سیاست های افزایش نقدینگی که به آن سیاست های انبساطی می گویند.
۲۶-منظور از سیاست های انقباضی پول چیست؟ در چه صورتی از این روش استفاده می شود؟
سیاست انقباضی یعنی روش هایی که حجم نقدینگی جامعه را کاهش می دهد. زمانی که کشور دچار تورم باشد ومیزان تقاضا برای کالاها بیش از عرضه آنها باشد برای جلوگیری از افزایش
بیشتر قیمت ها ،دولت توسط بانک مرکزی سیاست انقباضی )کاهش حجم نقدینگی ( را اجرا می کند.
۲۷ –از چه راه هایی سیاست های انقباضی عملی می شوند؟
۱ -فروش اوراق مشارکت )سیاست بازارباز)
۲ -پیش فروش کالا وخدمات به مردم
۳ -افزایش سود بانکی)تامردم به سپرده گذاری دربانک ها تشویق شوند.)
۴ -اعطای وام بانکی به مصرف کننده بسیار کاهش و کنترل یابد.
۲۸ –منظور از سیاست های انبساطی پول چیست؟ در چه صورتی از این روش استفاده می شود؟
به سیاست هایی که حجم پول در گردش )نقدینگی ( را درجامعه افزایش می دهد، سیاست های انبساطی می گویند.در صورتی که بازار با رکود وکسادی روبه رو باشد و مردم برای خرید و داشتن تقاضا پول کافی در اختیار نداشته باشند و کارخانه ها در وضعیت ورشکستگی یا کاهش تولیدباشند و بیکاری در حال افزایش باشد دولت ها به سیاست های انبساطی روی می آورند.
۲۹ –از چه راه هایی سیاست های انبساطی عملی می شوند؟
۱ – دولت ها اوراق مشارکت در دست مردم را با سود بالا خریداری می کنند.
۲ -افزایش وام دهی به مردم
۳ -کاهش سود بانکی)تا مردم پول های خود را ازبانک خارج کرده وبه صف متقاضیان کالا وخدمات بپیوندند.(
۴- فروش اقساطی کالا وخدمات به مردم به صورت بلند مدت
۳۰ –مفهوم کاهش نرخ تورم با کاهش سطح عمومی قیمت ها چه تفاوتی دارد؟
وقتی درصد تورم کالایی در جامعه نسبت به زمان گذشته کاهش یابد می گوییم نرخ تورم کاهش یافته است. مثال در سال ۹۸ نسبت به سال۹۷ تورم یک کالا ۲۲ درصد بوده باشد و همین کالا در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ ، ۱۵ درصد تورم داشته باشد دراین صورت ما می گوییم نرخ تورم کاهش داشته است
چون از نرخ ۲۲ درصد به ۱۵ درصد رسیده است. ولی کاهش سطح عمومی قیمت ها به این معناست که قیمت کالایی مثال در سال قبل ۱۲ هزار تومان بوده باشد وامسال همان کالا ۸ هزار تومان به فروش برسد.
۳۱ –کدامیک از افراد زیر در شرایط تورم زیان می بینند وکدامیک سود می کنند؟
الف(فرد بازنشسته با حقوق ثابت: زیان می بیند چون حقوقش افزایش نیافته ولی با افزایش قیمت کالا وخدمات قدرت خریدش کاهش یافته است.
ب( خریدار یک واحد ساختمانی که آن واحد ساختمانی را یک سال پیش از اتمام و تحویل،خریداری کرده است و بعد از تحویل، به خاطر تورم، افزایش در قیمت ساختمان روی داده است :
این خریدار چون ساختمان خود را به قیمت سال قبل خریده است سود کرده است.
ج( مغازه داری که مجبور است قیمت محصوالتش را بعد از تغییرات قیمت، به روزرسانی کند.
اگر قیمت های جدید بیش از قیمت های قبلی باشد سود کرده است واگر قیمت کالاهایش کمتر از قیمت خریدش باشد زیان کرده است.
۳۲ -اگر تورم امسال ۲۳ درصد باشد و هزینه عوامل تولید این شرکت ۲۳ درصد افزایش یافته باشد و شرکت تصمیم بگیرد قیمت محصولات خود را جهت جلوگیری از ضرر افزایش دهد آیا تقاضای آنها کاهش می یابد؟
اگر افزایش قیمت محصولات متناسب با تورم عمومی جامعه باشد میزان تقاضا کاهش شدیدی نخواهد داشت.
اگر دراین شرایط تقاضای کالاهای این شرکت تغییری نکند سود این شرکت تغییر خواهد داشت؟
از نظر عدد ی میزان سود بیشتر شده است چون قیمت ها افزایش یافته است ولی از نظر توانایی ها ،قدرت خرید و سود حقیقی شرکت ، شرایط بهتری نخواهد داشت.
۳۳-اگر فردی حقوق ودستمزدش ۳۱ درصد در سال افزایش یافته باشد ودرهمان سال نرخ تورم ۵۱ درصد باشد این فرد درچه شرایط اقتصادی قرار گرفته است؟
۲۲ = -۳۲ درصد)تورم( – ۳۲درصد)افزایش حقوق(
رفاه اقتصادی این فرد ۲۲ درصد کاهش یافته است.
تهیه کننده سوالات متن درس نهم اقتصاد دهم انسانی: جناب آقای حمید رحیمی
برای مشاهده سایر دروس سوالات متن اقتصاد دهم روی عبارت لینک دار کلیک کنید.
برای مشاهده گام به گام سایر صفحات کتاب کافیست آن را در گوگل به همراه عبارت «حالا درس» جست و جو کنید.
30 دیدگاه ها
نسبت به سایت ماگاریتا خیلی خوب بود ، اون سایت نزدیک ۹۰ تا سوال داشت ولی اینجا سوالا جمع و جور تر و بهتر بود ، ممنون از زحمات شما ، اجرتون با آقا امام حسین
افتضاح
هیییی
وریگود
عالی
با این سوالا که دیدم بهتره فردا نرم مدرسه
حق
لطفا سوال هایی که خیلی مهم هستند رو بزارین تا حجم سوالات بیاد پایین
واقعا خدا خیرتون بده بعضی از معلمان سولات رو نمیگن شما اینارو برامون گذاشتین واقعا خیلی خوبه اجرتون با اقا امام زمان عج
خیلی عالی ممنون
عالی
خوبه 🥺 عالی
خوبه 🥺
سلام
خیلی زیاد سوال داره👌
خوب بود تشکر
خیلی عالی دستتون درد نکنه.
خب بود
خوبه
بد نیست
خیلی کامل بود مرسیی
خیلی کامله مرسییی
😐
ممنون
تک آهنگ
خوبه
من راضی نبودم اصلا معلوم نبود چی نوشته بودین دستت درد نکنه
خییییییلی عالی بود ممنون
عالی بود ممنون
اخههههههه