جواب فعالیت کلاسی صفحه ۵۴ دین و زندگی دهم
در این نوشته با جواب فعالیت کلاسی صفحه ۵۴ دین و زندگی دهم همراه شما هستیم.
جواب صفحه ۵۴ دینی دهم
برخی از افرادی که پایبندی چندانی به رعایت احکام دین ندارند، می گویند «ما به وجود این مجازات هایی که گفته می شود در قیامت و جهنم هست، اعتقادی نداریم.»
شما به این گونه افراد چه پاسخی می دهید؟
۱. وجود قانون و عدالت در هر نظامی
حتی در زندگی دنیوی، همهٔ جوامع قوانین و مجازاتهایی دارند که برای تضمین نظم و عدالت وضع شدهاند. اگر کسی مرتکب جرمی شود، او را مجازات میکنند و این مجازات بهعنوان نتیجهای طبیعی برای نقض قانون است. حال اگر در جهان مادی، عدالت و قانون لازم است، در نظام الهی نیز باید عدالت وجود داشته باشد. قیامت و مجازاتهای اخروی، بخشی از تحقق عدالت خداوند است. اینکه برخی معتقد به عدم وجود این مجازاتها هستند، اصل عدالت الهی را زیر سؤال میبرد.
۲. نقش عقل و حکمت الهی
عقل انسان میپذیرد که هر عملی، نتیجهای دارد. اگر کسی مرتکب ظلم و گناه شود و در این دنیا پاسخ آن را نبیند، باید به جایی دیگر (یعنی قیامت) اعتقاد داشت که در آن همه به اعمالشان رسیدگی شود. عدم اعتقاد به قیامت و مجازاتهای آن به معنای این است که انسان باور ندارد اعمال بد بدون هیچ نتیجهای باقی میمانند. آیا عدالت و حکمت الهی اجازه میدهد که ظالمین و مفسدین بدون هیچ مجازاتی از دنیا بروند؟
۳. امکان تغییر اعتقادات با تأمل و تحقیق
بسیاری از افراد ممکن است به دلیل نبود آگاهی یا تأمل کافی به وجود مجازاتهای اخروی باور نداشته باشند. اما آیا عدم باور آنها واقعیت را تغییر میدهد؟ برای مثال، کسی که به وجود جاذبه زمین اعتقادی نداشته باشد، آیا با پریدن از ارتفاع در امان میماند؟ اعتقاد نداشتن به واقعیت، آن را از بین نمیبرد. پیشنهاد به این افراد این است که در موضوعات مرتبط با آخرت و عدالت الهی تحقیق و تأمل بیشتری کنند.
۴. گواهی فطرت و درک درونی
در بسیاری از موارد، انسانها در عمق فطرت و وجود خود به حقیقتها باور دارند، حتی اگر آن را انکار کنند. اکثر انسانها در مواجهه با ظلم یا بیعدالتی احساس خشم یا ناراحتی میکنند و این احساس ریشه در فطرت انسانی دارد که خواهان عدالت است. وجود قیامت و مجازاتهای اخروی پاسخی به همین نیاز فطری است که هر انسان میخواهد پاداش و مجازات مناسب اعمال خود و دیگران را ببیند.
۵. آزادی انتخاب و مسئولیتپذیری
خداوند به انسان آزادی و اختیار داده است تا راه خود را انتخاب کند. اما این آزادی مسئولیت نیز به همراه دارد. عدم اعتقاد به مجازاتهای اخروی ممکن است ناشی از میل به رهایی از این مسئولیت باشد. اما همانطور که آزادی در این دنیا به معنای پذیرش مسئولیت برای اعمال است، در نظام الهی نیز هر انتخابی عواقب خاص خود را دارد.
۶. تشویق به بررسی منابع دینی و متون مقدس
برخی از این افراد ممکن است به دلیل عدم آشنایی عمیق با آموزههای دینی، به مجازاتهای اخروی اعتقاد نداشته باشند. به آنها میتوان پیشنهاد داد که متون دینی و آیات قرآن را مطالعه کنند و با تفکر و تحقیق به پاسخهای بیشتری دست یابند. قرآن بارها به مسئله قیامت و عدالت اخروی اشاره کرده است و با تفکر در این آیات، امکان درک عمیقتری از این موضوع فراهم میشود.
۷. پیشنهاد به تأمل در فلسفه زندگی
از این افراد میتوان پرسید: «اگر مجازاتی در کار نباشد، پس زندگی و اعمال نیک چه ارزشی خواهند داشت؟» اگر جهان فقط به این دنیا محدود باشد و آخرتی در کار نباشد، معنای عدالت و پاداش چه میشود؟ چنین پرسشهایی میتواند افراد را به فکر فرو ببرد که زندگی محدود به این جهان نمیتواند پاسخگوی نیازهای عدالتطلبانه و معنوی انسان باشد.
۸. توجه به تجربیات زندگی و آیات طبیعت
طبیعت و زندگی دنیوی نیز نشانههایی از وجود نظام پاداش و مجازات دارند. هر کاری که انسان در این دنیا انجام میدهد، تأثیراتی به جا میگذارد که گاهی به زودی و گاهی به مرور زمان، نتایج آن را میبیند. مجازاتهای اخروی نیز نوعی بازتاب اعمال انسان در دنیای دیگر هستند. عدم توجه به این نتیجهها میتواند ناشی از دوری از تفکر در نشانههای الهی در طبیعت باشد.
برای مشاهده گام به گام سایر صفحات کتاب کافیست آن را در گوگل به همراه عبارت «حالا درس» جست و جو کنید.