آپدیت

جواب هم اندیشی کنید صفحه ۶ هویت اجتماعی دوازدهم

6

در این نوشته با جواب هم اندیشی کنید صفحه ۶ هویت اجتماعی دوازدهم همراه شما هستیم.

جواب صفحه ۶ هویت اجتماعی دوازدهم

– آیهٔ «آدمی در گرو عمل خویش است» (مدثر: ۳۸) را تحلیل کنید.

کنش‌های فردی و اجتماعی پیامدهایی دارند که بر زندگی اجتماعی ما تأثیر می‌گذارند. مثلاً سرعت رانندگی کردن باعث جریمه شدن توسط پلیس (پیامد ارادی فرد دیگر) یا به خطر انداختن امنیت جاده (پیامد غیر ارادی و طبیعی) می‌شود. ولی سرزنشِ خود، پیامد ارادی وابسته به ارادهٔ خود کنشگر می‌باشد.

مسئولیت فردی: این آیه به وضوح بیان می‌کند که هر انسان مسئول اعمال خود است و هیچ‌کس نمی‌تواند بار گناه یا پاداش دیگری را به دوش بکشد. هر فرد در برابر کارهایی که انجام می‌دهد، مسئول است و سرنوشت او به دست خودش رقم می‌خورد.

تأکید بر عمل: کلمه «عمل» در این آیه به تمام افعال و رفتارهایی که انسان در طول زندگی خود انجام می‌دهد اشاره دارد، اعم از کارهای خوب و بد، کوچک و بزرگ. این نشان می‌دهد که هیچ عملی از دید خداوند پنهان نمی‌ماند و همه اعمال در نهایت بر سرنوشت انسان تأثیرگذارند.

پیامدهای اعمال: مفهوم «گرو» به معنای گیر افتادن یا به گرو گذاشتن چیزی است. در این آیه، به این معناست که انسان به نوعی در گرو اعمال خود است؛ یعنی اعمال او مانند وثیقه‌ای هستند که بر مبنای آن، پاداش یا کیفر داده می‌شود. انسان نمی‌تواند از پیامدهای اعمال خود فرار کند و سرنوشت او به اعمالش وابسته است.

عدالت الهی: این آیه بر عدالت الهی نیز تأکید دارد. اینکه هر فرد بر اساس عملکرد خود داوری می‌شود، نشانه‌ای از عدالت مطلق خداوند است. هیچ‌کس به دلیل اعمال دیگری مجازات یا پاداش داده نمی‌شود و هر فرد مطابق با آنچه خود انجام داده، مورد قضاوت قرار می‌گیرد.

تربیتی و اخلاقی: این آیه پیام اخلاقی مهمی دارد و انسان‌ها را به تفکر و تأمل درباره اعمال و رفتار خود دعوت می‌کند. از آنجا که هر کس نتیجه اعمال خود را خواهد دید، این آیه انسان‌ها را ترغیب می‌کند که اعمال نیک انجام دهند و از گناهان و رفتارهای ناشایست دوری کنند.

– پیامدهای ارادی و غیر ارادی هریک از کنش‌های زیر را مشخص کنید.

کنشپیامدهای ارادیپیامدهای غیرارادی
وابسته به ارادهٔ کنشگروابسته به ارادهٔ دیگری
ورزش کردنورزش حرفه‌ای و ورزشکار حرفه‌ای شدن، تناسب انداممورد تحسین و تشویق دیگران قرار گرفتنتدرنستی، نشاط، حفظ سلامتی
سیگار و قلیان کشیدنترک آن یا معتاد شدن به آنمورد نکوهش و بازخواست دیگران قرار گرفتنآسیب و بیماری
رعایت حیا   
کنترل خشمدعوا نکردن، آرامش داشتنمقبول واقع شدن، مورد تمجید واقع شدنسلامتی و آرامش جامعه
جواب هم اندیشی کنید صفحه ۶ هویت اجتماعی دوازدهم

همچنین ببینید: سوالات متن درس ۱ هویت اجتماعی دوازدهم

برای مشاهده گام به گام سایر صفحات کتاب کافیست آن را در گوگل به همراه عبارت «حالا درس» جست و جو کنید.

امتیاز شما به این مقاله

5 از 2 رای

+ارسال دیدگاه