سوالات متن درس ۲ دین و زندگی دهم+ اندیشه و تحقیق
در این نوشته تمامی سوالات متن درس ۲ دین و زندگی دهم رشته های (تجربی ریاضی و فنی) به همراه پاسخ اندیشه و تحقیق درس دوم دینی پایه دهم گردآوری شده است که در ادامه می توانید سوالات متن درس دوم دین و زندگی دهم را مشاهده کنید.
سوالات درس ۲ دین و زندگی دهم
۱ – اولین گام برای حرکت انسان در مسیر رشد و کمال چیست؟
پاسخ:
شناخت انسان یعنی شناخت سرمایه،ها توانایی،ها استعدادها ، در مسیر عبودیت
۲ – سودمندترین دانش ها کدام است ؟
پاسخ:
خودشناسی
۳ – باذکر مواردی توضیح دهید که خدای متعال برای انسان چه جایگاه ویژه ایی در نظر گرفته است؟
پاسخ:
خداوند با دادن نعمت های مادی و معنویی به انسان او را گرامی داشته و به او کرامت بخشیده و بر بسیاری از مخلوقات برتری داده است. آنچه در آسمان ها و زمین است برای انسان آفریده و توانایی بهره مندی از آنها را در وجود او قرار داده است همه ی این ها نشان می دهد خداوند متعال برای انسان در نظام هستی جایگاه ویژه ای قائل شده است.
۴ – خداوند برای رشد انسان در مسیر کمال چه تدبیری اندیشیده است ؟
پاسخ:
شناخت انسان و سرمایه هایش در گام نخست و بهره گیری از آنها در گام بعد عامل بسیار مهمی برای حرکت به سوی هدف است
۵ – خداوند برای رشد انسان در مسیر کمال چه سرمایه هایی به او داده است؟
پاسخ:
عقل : پروردگار به ما نیرویی عنایت کرده تا با آن بیندیشیم و مسیر درست زندگی از راه های غلط و خوب را از بد تشخیص دهیم حقایق را در یابیم و از جهل و نادانی دور شویم درست را از نادرست و حق را از باطل تشخیص دهیم.
اختیار: خداوند ما را صاحب اراده و اختیار آفریده و مسئول سرنوشت خویش قرار داده. راه رستگاری و راه شقاوت را به ما نشان داد تا خود راه رستگاری را برگزینیم و از شقاوت دوری کنیم.
فضیلت دوستی و بیزاری از رذایل اخلاقی : خدای متعال شناخت خیر و نیکی و گرایش به آن و شناخت بدی و زشتی و بیزاری از آن را در ما قرار داد تا به خیر و نیکی رو آوریم و از گناه و زشتی بپرهیزیم از این روست که همه ما فضائلی چون صداقت عزت نفس و عدالت را دوست داریم و از دورویی حقارت نفس ریا و ظلم بیزاریم.
نفس لوامه: گرایش انسان به نیکی ها و زیبایی ها سبب می شود که در مقابل گناه و زشتی واکنش نشان دهد و آنگاه که به گناه آلوده شد خود را سرزنش و ملامت کند قرآن این عامل درونی را نفس لوامه نامیده و به نام آن سوگند خورده است.
پیامبران و امامان: خداوند پیامبران و پیشوایان پاک و دلسوز را همراه با کتاب راهنما برای ما فرستاد تا راه سعادت را به ما نشان دهند و در پیمودن حق به ما کمک کنند .
۶ – موضوع آیه : إِنَّا هَدَیْنَاهُ السَّبِیلَ إِمَّا شَاکِراً وَإِمَّا کَفُوراً ما به حقیقت راه ( حق و باطل) را به انسان نمودیم .حالا خواهد هدایت پذیرد و شکر این نعمت گوید و خواهد آن نعمت را کفران کند.” چیست؟
پاسخ:
خداوند به انسان اراده و اختیار داده و او را مسئول سرنوشت خود قرار داده است .
۷ – موضوع آیه : ونَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا . و در اثر داشتن چنان نظامی خیر و شر آن را به آن الهام کرد و سوگند به جان آدمی و آن کس که آن را با چنان نظام کامل بیافرید” چیست؟
پاسخ:
خداوند به انسان قدرت شناخت خیر و نیکی و گرایش به آن و شناخت بدی و زشتی را به انسان داده است .
۸ – موضوع آیه : وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوامَهِ و قسم به نفس بسیار ملامت کننده.” چیست؟
پاسخ:
قرآن کریم عامل درونی حالت واکنش در مقابل گناه و ملامت انسان را نفس لوامه نامیده است .
۹ – رابطه هدف و مسیر حرکت با توانایی و سرمایه را توضیح دهید
پاسخ:
هدف و مسیر حرکت هر کس با توانایی ها و سرمایه هایش هماهنگی دارد. اگر کسی سرمایه ای اندک داشته باشد به کاری کوچک روی می آورد. ولی هر چه بر این سرمایه افزون گردد هدف های بزرگتری را می تواند مدنظر قرار دهد.
۱۰ – باتوجه به سرمایه های عظیم و ارزشمند به انسان داده شده درباره هدف و مسیر او چه چیزی قابل توجه است؟
پاسخ:
از آنجا که ما بیش از حیوانات سرمایه و استعداد داریم قطعا هدف و مسیر مانیز باید متفاوت از آنها باشد . پس ، چگونه می توانیم به کاری که درحد و اندازه حیوانات است قانع شویم و در همان سطح بمانیم هدف ما باید به وسعت سرمایه هایمان باشد
۱۱ – موانع رسیدن به هدف در انسان کدامند ؟
پاسخ:
۱- نفس اماره : عاملی درونی که انسانها را برای رسیدن به لذت های زودگذر دنیایی به گناه دعوت می کند و از پیروزی عقل و وجدان باز می دارد نفس اماره یعنی فرمان دهنده به بدی ها نامیده می شود .۲- شیطان : عامل بیرونی که خود را برتر از آدمیان می پندارد و سوگند یاد کرده که فرزندان آدم را فریب دهد و از راه رسیدن به بهشت باز دارد کار او و تنها راه او وسوسه کردن و فریب دادن است و این ما هستیم که به او اجازه وسوسه داده یا راه فریب او را می بندیم .
۱۲ – امام علی (ع) بزرگترین دشمن انسان را چه کسی می داند؟
پاسخ:
دشمن ترین دشمن تو همان نفسی است که درون توست
۱۳ – شیطان از چه راه هایی مارا فریب می دهد؟
پاسخ:
غافل کردن از خدا و یاد او
زیبا و لذت بخش نشان دادن گناه
سرگرم کردن به آرزو های سراب گونه دنیایی
ایجاد کینه و دشمنی میان مردم
۱۴ – چرا خداوند شیطان را از درگاه خود راند و برای همیشه او را طرد کرد؟
پاسخ:
چون فرمان خدا را برای سجده بر انسان اطاعت نکرد. اما بی وفایی برخی آدمیان را بنگر در برابر خدا سجده نمی کنند و حلقه بندگی شیطان به گردن می آویزند !
۱۵ – پیامبر اسلام درباره ی خطاب خداوند به گناهان چه نکته ایی تاکید می کنند؟
پاسخ:
من به خاطر تو شیطان را طرد کردم اما تو او را دوست خود گرفتی و به اطاعت او در آمدی؟
۱۶ – اما عصربرای نماز چه نتیجه ای ذکر می کنند؟
پاسخ:
هیچ چیز مانند نماز بینی شیطان را به خاک نمی مالد.
۱۷ – رشد و کمال انسان و در نتیجه رستگاری او جز با چه چیزی میسر نمی شود؟
پاسخ:
جز با گام برداشتن به سوی هدف عبودیت خداوند، میسر نمی شود.
۱۸ – اولین گام برای حرکت انسان در مسیر عبودیت خداوند، چیست و به چه معناست؟
پاسخ:
اولین گام برای حرکت انسان در این مسیر « شناخت انسان » است؛ یعنی شناخت « سرمایه ها »، « توانایی ها » و « استعدادهای او » و همچنین « شناختِ موانع حرکت انسان » درمسیر عبودیت است.
۱۹ – چه چیزی ، سودمندترین دانش ها شمرده شده است؟
پاسخ:
خودشناسی
۲۰ – خداوند، چگونه انسان را گرامی داشته و به او کرامت بخشیده و بر بسیاری از مخلوقات «برتری» داده است؟
پاسخ:
با دادن نعمت های مادی » و « معنوی » به او.
۲۱ – از کجا پی می بریم که خداوند متعال برای انسان در نظام هستی جایگاه ویژه ای قائل شده است؟
پاسخ:
زیرا آنچه در آسمانها و زمین است برای انسان آفریده و توانایی بهره مندی از آنها را در وجود او قرار داده است
۲۲ – خداوند متعال برای اینکه انسان بتواند در مسیر رشد و کمال خود حرکت کند و به هدف خلقت دست یابد، چه چیزهایی را در اختیارش قرار داده است؟ توضیح دهید.
پاسخ:
«سرمایه هایی در اختیارش قرار داده است؛ شناخت انسان و سرمایه هایش، در گام نخست و بهره گیری از آنها در گام بعد عامل بسیار مهمی برای حرکت به سوی هدف است.
۲۳ – سرمایه های وجودی انسان را فقط نام ببرید. ( ۴ مورد )
پاسخ:
۱- قدرت تفکر و اندیشه
۲-گرایش به خیر و نیکی و بیزاری از بدی و زشتی
۳- قدرت انتخاب و تصمیم گیری
۴- وجدان اخلاقی ( نفس لوامه )
۲۴ – پروردگار، به ما نیرویی عنایت کرده تا با آن بیندیشیم و مسیر درست زندگی را از راه های غلط، و خوب را از بد، تشخیص دهیم حقایق را دریابیم و از جهل و نادانی دور شویم درست را از نادرست و حق را از باطل تشخیص دهیم. نام این توانایی چیست؟
پاسخ:
قدرت تفکر و اندیشه
۲۵ – چرا انسان مسئول سرنوشت خود است؟
پاسخ:
زیرا خداوند انسان را صاحب اراده و اختیار آفریده است.
۲۶ – ( خداوند، مـا را صاحب اراده و اختیار آفـریـده و مسئـول سرنوشت خویش قرار داد. سپس راه رستگاری و راه شقاوت را به ما نشان داد تا خود راه رستگاری را برگزینیم واز شقاوت دوری کنیم.) نـام این سرمایۀ انسان را نام برده و آیۀ مربوط به آن را بنویسید
پاسخ:
قدرت انتخاب و تصمیم گیری؛ آیۀ انسان، ۳ ( :إِنَّا هدینَاه السبِیلَ إِما شَاکرًا وإِما کَفُورا)
۲۷ – چرا خداوند متعال، شناخت خیر و نیکی و گرایش به آن و شناخت بدی و زشتی و بیزاری از آن را در ما قرار داد؟
پاسخ:
تا به خیر و نیکی رو آوریم و از گناه و زشتی بپرهیزیم از این روست که همۀ ما فضائلی چون صداقت، عزت نفس و عدالت را دوست داریم و از دورویی، حقارت ،نفس، ریا و ظلم بیزاریم. آیات ۷ و ۸ سورۀ شمس: « وَنَفْسٍ وَمَا سَوَاهَا فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا » اشاره به این موضوع دارد.
۲۸ – کدام عامل سبب می شود که انسان در مقابل گناه و زشتی واکنش نشان دهد و آنگاه که به گناه آلوده شد، خود را سرزنش و ملامت کند و در اندیشه جبران آن برآید؟
پاسخ:
« گرایش انسان به نیکی ها و زیبایی ها » ؛ قرآن کریم عامل درونی این حالت را « نفس لوامه » یعنی « نفس سرزنشگر » نامیده و به آن سوگند خورده است. آیۀ قیامت،۲: « وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ النَّوَّامَهِ » بیانگر این مطلب است.
۲۹ – علاوه بر سرمایه های بزرگ چرا خداوند پیامبران و پیشوایان پاک و دلسوزی را همراه با کتاب راهنما برای ما فرستاد؟
پاسخ:
تا راه سعادت را به ما نشان دهند و در پیمودن راه حق به ما کمک کنند.
۳۰ – هدف و مسیر حرکت هر کس با چه چیزهایی هماهنگی دارد؟ توضیح دهید.
پاسخ:
با « توانایی ها » و « سرمایه هایش » هماهنگی دارد. یعنی اگر کسی سرمایه ای اندک داشته باشد، به کاری کوچک روی می آورد. ولی هر چه بر این سرمایه افزون گردد هدف های بزرگ تری را می تواند مد نظر قرار دهد و به کارهای بزرگتری رو آورد.
۳۱ – چرا هدف و مسیر انسان باید ( متفاوت ) از حیوانات و گیاهان باشد؟
پاسخ:
زیرا انسان سرمایه های عظیم و ارزشمندی همچون « عقل »، « وجدان » و « راهنمایان الهی » دارد؛ سرمایه هایی که حیوانات و گیاهان آن را ندارند. از آنجا کـه مـا، بیش از حیوانات سرمایه و استعداد داریم، قطعاً هدف ومسیر ما نیز باید « متفاوت » از آنها باشد. پس، هدف ما نیز باید به وسعت سرمایه هایمان باشد.
۳۲ – اگر هدف از خلقت ما خوردن، خوابیدن و خوش بودن در این دنیای چند روزه بود آیا به سرمایه هایی همچون عقل، وجدان و پیامبران نیاز داشتیم؟
پاسخ:
عقلی که با دور اندیشی ما را از خوشی های زودگذر منع می کند و وجدانی که با محکمه هایش، ما را از راحت طلبی باز می دارد. اگر بنا بر خوردن و خوابیدن ،باشد حیوانات از ما خوش تر زندگی می کنند! چون نه عقل دارند که مانع آنان باشد و نه وجدانی که گاه و بیگاه آنان را سرزنش کند.
۳۳ – موانع رسیدن انسان به هدف کدام اند؟ نام ببرید.
پاسخ:
(۱) عامل درونی ( نفس اماره )
(۲) عامل بیرونی ( شیطان )
۳۴ – خدای متعال به ما یادآوری می کند که عاملی «درونی»، انسانها را برای رسیدن به لذت های زودگذر دنیایی، به گناه ( دعوت می کند و از پیروی از عقل ) و « وجدان » باز می دارد میل سرکشی که در درون انسان طغیان می کند و وی را به گناه فرا می خواند نام این مانع رشد انسان، چیست؟
پاسخ:
نفس اماره؛ یعنی «فرمان دهنده به بدی ها ».
۳۵ – طبق فرمایش امام علی(ع)، دشمن ترین دشمن انسان، کدام است؟
پاسخ:
همان نفسی که در درون انسان است. ( یعنی؛ نفس اماره یا فرمان دهنده به بدی ها )
۳۶ – خداوند متعال از عاملی بیرونی خبر می دهد که خود را برتر از آدمیان می پندارد و سوگند یاد کرده که فرزندان آدم را فریب دهد و از رسیدن به بهشت باز دارد. نام این مانع رشد انسان، چیست؟
پاسخ:
شیطان
۳۷ – شیطان در روز « قیامت » که فرصتی برای توبه باقی نمانده است، به « أهل جهنم » چه می گوید؟
پاسخ:
« خداوند به شما وعده حق داد؛ اما من به شما وعده ای دادم و خلاف آن عمل کردم. البته من بر شما تسلطی نداشتم؛ فقط شما را به گناه دعوت کردم. این خودتان بودید که دعوت مرا پذیرفتید. امروز خود را سرزنش کنید نه مرا نه من می توانم به شما کمکی کنم و نه شما می توانید مرا نجات دهید. »
۳۸ – شیطان، معمولاً از کدام راه ها ما را فریب می دهد؟ بنویسید.
پاسخ:
۱- غافل کردن از خدا و یاد او.
۲- زیبا و لذت بخش نشان دادن گناه.
۳-سرگرم کردن به آرزوهای سراب گونه دنیایی.
۴- ایجاد کینه و دشمنی میان مردم
۳۹ – آیا وجود شیطان، مانع اختیار و ارادۀ ما در تصمیم گیری ها می شود؟ چرا؟
پاسخ:
خیر، زیرا کار او فقط وسوسه کردن و فریب دادن و جز این کار راه نفوذ دیگری در ما ندارد.این خود ما هستیم که به او اجازهٔ وسوسه می دهیم و یا راه فریب را بر او می بندیم.
۴۰ – چرا خداوند شیطان را از درگاه خود راند و برای همیشه طرد کرد؟
پاسخ:
چون فرمان خدا را برای سجده بر انسان اطاعت نکرد.
۴۱ – خداوند متعال، به بـرخـی از انسانهـا خطاب می کند؛ مـن به خاطر تـو شیطان را طرد کردم اما تو، او را دوست خود گرفتی و به اطاعت او درآمد:
پاسخ:
الف) حدیث بالا از زبان کدام معصوم، نقل شده است؟
ب) حدیث بالا، درباره کدام گروه آدمیان است؟
الف)پیامبر اکرم(ص)
ب)برخی آدمیان که در برابر خدا سجده نمیکنند و حلقۀ بندگی شیطان به گردن می آویزند
پاسخ اندیشه و تحقیق درس دوم دین و زندگی دهم
۱- آیا وجود شیطان، مانع اختیار و اراده ما در تصمیم گیری ها میشود؟
پاسخ بخیر ، کار شیطان وسوسه کردن و فریب دادن است و جز این راه تقود دیگری ندارد این خود ما هستیم که اجازه می دهیم که وسوسه کند یا راه فریب را بر او می بندیم
۲- چه رابطهای میان «تواناییها و سرمایه ها» و «هدف» وجود دارد؟
پاسخ : هدف و مسیر حرکت هر کس با تواناییها و سرمایه هایش هماهنگی دارد. اگر کسی سرمایه های اندک داشته باشد، به کاری کوچک روی می آورد.
ولی هرچه سرمایه این شخص بیشتر شود، هدفهای بزرگتری را میتواند مدنظر قرار دهد و به کارهای ارزشمندتری رو اورده انسان سرمایه های عظیم و ارزشمندی همچون عقل، وجدان و راهنمایان الهی و … دارد.
از آنجا که ما بیش از حیوانات سرمایه و استعداد داریم، قطعا هدف و مسیر ما نیز باید متفاوت از آنها باشد. پس چگونه میتوانیم به کاری که در حد و اندازه حیوانات است، قانع شویم و در همان سطح بمانیم. هدف ما باید به وسعت سرمایه هایمان باشد
۳- خداوند، شیطان را از درگاه خود راند و برای همیشه او را طرد کرد، چون فرمان خدا را برای سجده پر انسان اطاعت نگرد، حال، دیدگاه و احساس خود را نسبت به انسان هایی که حاضر نیستند در برابر خدا سجده کنند و بندگی شیطان را می پذیرنده بیان کنید
دانش آموزان عزیز بعد از یاد گیری درس به این سوال پاسخ می دهید
برای مشاهده گام به گام سایر صفحات کتاب کافیست آن را در گوگل به همراه عبارت «حالا درس» جست و جو کنید.
3 دیدگاه ها
آقا عالی و قوی
خداوند متعال با اعطای سرمایه های ارزشمند به انسان ها کدام هدف را دنبال می کرده است؟
عالییی