در این نوشته با جواب درمیان تارنما صفحه 26 شیمی یازدهم رشته تجربی و ریاضی همراه شما هستیم.

جواب درمیان تارنما صفحه 26 شیمی یازدهم

با مراجعه به منابع معتبر دربارۀ ذخایر بستر دریا (Minerals Seabed)، چگونگی تشکیل آنها و سازمان بین‌المللی بستر دریا (Authority Seabed International) اطلاعاتی جمع‌آوری و به کلاس گزارش کنید.

میزان خلوص و عیار بالای ذخایر معدنی موجود در بستر دریا عامل اصلی در تمایل کشورها به سمت اکتشاف و استخراج مواد معدنی از دریاها بوده است. با توجه به تحقیقات انجام شده ذخایرتیتانیم، آهن و … در بسترهای دریای خزر و عمان و خلیج‌فارس یافت می‌‎شود.

همچنین بررسی‌های انجام شده حاکی از وجود هیدرات‌های گازی به شکل یخ منجمد است، که از ارزش بسیار بالایی برخوردارند. در واقع یک متر مکعب از هیدرات گازی حاوی بیش از 1064 مترمکعب گاز متان است و همین امر نشان از ارزش بالای این کانی‌هاست که قابلیت استفاده در صنایع پتروشیمی را دارد.

از طرفی با بررسی‌های زمین‌شناسی، اکتشافات قابل توجهی در دریای خزر تا عمق 900 متری، خلیج فارس تا عمق 100 متری و دریای عمان تا عمق 200 متری وجود منابع در بستر دریاها را نشان می‌دهند.

ذخایر عظیم کوارتز در پهنه‌های ساحلی، منگنز، فسفات، کبالت و نیکل در مناطق عمیق دریا از منابع با ارزشی است که امروز هدر کشورهای پیشرفته مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

جواب درمیان تارنما صفحه 26 شیمی یازدهم
جواب درمیان تارنما صفحه 26 شیمی یازدهم

سازمان بستر آب‌های بین‌المللی (ISA) یک سازمان مستقل بین‌المللی است که بر اساس کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها ایجاد شده است.

وظیفه اصلی این سازمان، مدیریت منابع دریاها به خصوص معادن آن است. سازمان وظیفه‌ی حفاظت از محیط زیست دریایی در برابر هرگونه فعالیت‌های مخرب به هنگام بهره‌برداری یا اکتشاف را بر عهده دارد. از دیگر وظایف مهم سازمان اتخاذ تدابیر مناسب به منظور حفاظت از زیست بشری و محیط دریایی منطقه‌ها کنترل فعالیت‌ها، صدور مجوزهای لازم و توزیع منصفانه‌ی امتیازات اقتصادی ناشی از کاوش و بهره‌برداری منابع منطقه است.

ماهیت و وظایف سازمان

سازمان ناظر بر کلیهٔ فعالیت‌هایی است که در منطقه صورت می‌گیرد و اعمال کنندهٔ تمامی حقوقی است که بشریت به طور کلی از تمامی منابع منطقه برخوردار هستند. وظیفهٔ اصلی سازمان، مدیریت منابع منطقه به خصوص معادن آن است. سازمان وظیفهٔ حفاظت از محیط زیست دریایی در برابر هر گونه فعالیت‌های مخرب به هنگام بهره‌برداری یا اکتشاف از معادن منطقه را، نیز بر عهده دارد. از دیگر وظایف مهم سازمان اتخاذ تدابیر مناسب به منظور حفاظت از زیست بشری و محیط دریایی منطقه، کنترل فعالیت‌ها، صدور مجوزهای لازم و توزیع منصفانهٔ امتیازات اقتصادی ناشی کاوش و بهره‌برداری منابع منطقه است. سازمان هم‌چنین، مسئولیت تشویق کشورهای عضو عهدنامهٔ حقوق دریاها به انجام تحقیقات علمی دریایی در منطقه و تجزیه و تحلیل و انتشار این تحقیقات را بر عهده دارد. هزینه‌های سازمان بستر آب‌های بین‌المللی موقتاً از محل بودجهٔ 

سازمان ملل متحد تأمین می شود.

ارکان اصلی سازمان

سازمان دارای ۴ رکن اصلی است.

مجمع

مجمع عالی‌ترین و فراگیرترین رکن سازمان است و کلیهٔ اعضا در آن نماینده دارند. سایر ارکان سازمان در برابر مجمع مسئول و پاسخگو هستند.

شورا

اولین شورای سازمان در دومین جلسه مجمع، در مارس ۱۹۹۶ انتخاب گردید. شورا رکن اجرایی سازمان است و از ۳۶ عضو سازمان که توسط مجمع با توجه به معیار توزیع منصفانهٔ جغرافیایی برای مدت ۴ سال انتخاب می‌شوند، تشکیل شده‌است. توزیع منصفانه بدین ترتیب است که ۴ کشور از واردکنندگان و مصرف‌کنندگان مواد کانی منطقه، ۴ کشور از صادرکنندگان مواد کانی و منابع استخراج شده از منطقه، ۴ کشور از سرمایه‌گذاران بزرگ در منطقه، ۶ 

کشور در حال توسعه و معرف منافع خاص در منطقه و ۱۸ کشور به منظور اطمینان‌سازی در خصوص این‌که توزیع منصفانه جغرافیایی کاملاً رعایت گردیده، عضو شورا می‌باشند. شورا برای ایجاد تطابق با عهدنامه حقوق دریاها و سیاست‌های مجمع تدابیر خاصی را اتخاذ می‌کند. کمسیون برنامه‌ریزی اقتصادی و کمسیون حقوقی و فنی از ارکان وابسته به شورا هستند. شورا کنترل و نظارت بر تمامی فعالیت‌های صورت گرفتهٔ دولت‌ها به منظور اکتشاف و بهره‌برداری از منابع منطقه را، بر عهده دارد و بر اساس این سیستم مادامی که یک قرارداد میان سازمان و بهره‌بردار صورت نگرفته‌است انجام عملیات کاوش امکان‌پذیر نیست. وظیفهٔ شورا تنظیم مفاد این قراردادها، تصویب ارکان قراداد و نظارت بر اجرای مفاد آن و استاندارسازی ارکان قراداد با ساز و کارهای محیطی است. شورا هم چنین نقش گسترده‌ای در تمامی جنبه‌های وظایف سازمان ایفا می‌کند. به عنوان مثال، افرادی را برای تصدی پست دبیرکلی سازمان پیشنهاد می‌کند، در خصوص بودجهٔ تصویب شده توسط مجمع توصیه‌هایی ارائه می‌دهد یا در آن تجدیدنظر می‌کند. هم‌چنین مجمع را در اتخاذ هر نوع سیاست کمک می‌کند.

کمیته مالی

کمیتهٔ مالی بر اساس نص صریح بخش ۱۱ موافقت‌نامه ۱۹۹۴ برای پوشش عملیات مالی و مدیریت منابع مالی سازمان ایجاد گردید. کمیته مالی متشکل از ۱۵ عضو اصلی سازمان است که بر اساس توزیع عادلانه جغرافیایی از سوی مجمع برای یک دورهٔ ۵ ساله انتخاب می‌شوند.

دبیرخانه

دبیرخانه سازمان مرکب از دبیرکل و کارمندان لازم برای اجرای وظایف مربوط این رکن است. دبیرکل از طریق دبیرخانه بر اجرای سیاست‌ها و ارتباطات بیرونی مقام نظارت می‌کند. دبیرکل که از جانب مجمع انتخاب می شود، عالی‌ترین مقام اداری سازمان است و به همین جهت از حق شرکت در کلیه جلسات دیگر ارکان مقام، برخوردار است.

سایر صفحات گام به گام شیمی یازدهم